Buigen/afkanten
Kantdelen worden in ons bedrijf met behulp van een matrijs vervaardigd. Daarvoor gebruiken we de meest geavanceerde, computergestuurde (CNC) machines.
Waar moet je bij het buigen / kanten op letten?
Bij onze productie worden de volgende technieken gebruikt:
- vrij buigen
- matrijsbuigen
- driepuntsbuigen
Technische gegevens in een oogopslag
Kanttolerantie:
DIN 6930 ( afhankelijk van materiaal en plaatdikte)
Radius:
Ons systeem analyseert het geüploade bestand en zoekt afhankelijk van materiaal en plaatdikte de optimale gereedschapscombinaties. Houd er wel rekening mee dat de radii als gevolg van de productie van de specificatie kunnen afwijken. Voor zover wij andere radii voorstellen geven wij dit aan met de alsdan ontstane waarde.
Werkstof | minimale buigradius | |
Staal | (1,0 … 3) | x plaatdikte |
RVS | (1,0 … 3) | x plaatdikte |
Aluminium | (0,8 … 1) | x plaatdikte |
Deze tabel wordt gebruikt ter illustratie en is slechts een globale indicatie.
Zichtzijde:
Bij het verwerken van uw gegevens is het blauwe gedeelte in het voorbeeld de zichtzijde. Bij de offerte-aanvraag hebt u de mogelijkheid deze zijde te wisselen.
Randmarkering:
Bij de productie van gebogen delen kunnen randmarkeringen aan het oppervlak ontstaan en bij het kanten kunnen krasjes alsook groeven en putjes ontstaan door stempel en matrijs. Dat is afhankelijk van het materiaal en is geen reden voor reclamatie. Wij adviseren u daarom zichtbare delen of kwetsbare oppervlakdelen via het contactformulier aan te vragen.
Automatische hoekvrijstelling:
Bij het verwerken van het model wordt automatisch een hoekvrijstelling geselecteerd. Is dit niet de bedoeling dan moet u deze wegklikken (op de button klikken). Door deze keuze kunnen echter uitstulpingen op de hoeken ontstaan.
Kanten:
Alle materialen kunnen tot en met 6 mm materiaaldikte worden gekant. Gebruik het contactformulier wanneer u verdere bewerkingsstappen nodig heeft. Wij maken graag een individuele offerte voor u.
Kanting met omslag:
Let op dat omslagen in je STEP-bestanden zonder tussenruimte worden vervaardigd (zie afbeeldingen).
Vrij buigen en driepuntsbuigen:
Elke eenvoudige buigbewerking met een matrijs begint als vrij buigen, wat analoog aan de bijbehorende buigproef ook wel driepuntsbuigen wordt genoemd. Het werkstuk rust op de twee bovenranden van de matrijs en wordt door een V-vormige stempel naar binnen gedrukt, zonder dat de top van het werkstuk contact maakt met de matrijs. Als het buigproces stopt voordat de stempel de bodem van de matrijs bereikt, spreken we van vrij buigen.
Matrijsbuigen:
Bij kantprocessen waarbij een matrijs wordt gebruikt, bevinden de buigranden zich doorgaans op de bewegende stempel van de machine. Voor het kanten van complexere profielen, zoals sigma-vormige profielen in één werkstap, kunnen aanvullende buigranden ook op de matrijs nodig zijn.
Zwenkbuigen:
Bij zwenkbuigen maakt een zwenkwang een draaibeweging rond de buigkant. Het gereedschap beweegt hierdoor op dezelfde manier als de zich buigende kant van het plaatprofiel. Voor complexe onderdelen is zwenkbuigen voordeliger dan matrijsbuigen, omdat het twee- tot driemaal sneller is. Bovendien verlicht het de taak van de bediener, aangezien de onderdelen afhankelijk van de machine alleen hoeven te worden ingelegd, uitgenomen of gedraaid.
Terugveringscorrectie:
Door middel van een zogenaamde naddruk, waarbij het werkstuk precies de vorm van de stempel en matrijs aanneemt, wordt de terugvering na het loslaten van de persdruk verminderd, wat productie met hogere precisie mogelijk maakt. Voor het vervaardigen van verschillende hoek- en buigvormen is steeds een passende gereedschapsset van stempel en matrijs nodig.
Wat gebeurt er bij het buigen en kanten van plaatwerk?
Bij kanten of buigen van plaatwerk worden bewerkingen uitgevoerd om metalen platen onder een hoek te vormen. Deze termen verwijzen naar verschillende omvormtechnieken met elk hun eigen werkwijze.
Bij alle technieken wordt het werkstuk door druk rond één of meerdere rechte randen van een gereedschap gebogen. Klassieke machines hiervoor zijn kantpersen, kantbanken en kantmachines. Deze machines hebben een bovengereedschap (stempel) en een ondergereedschap (matrijs). Het te bewerken plaatwerk wordt tussen deze gereedschappen geplaatst en vervolgens door het bovengereedschap in de matrijs gedrukt.
Met hoge druk wordt het plaatwerk zo in de gewenste vorm en hoek gebogen of gekant.
Met ons CNC-gestuurde buigen en kanten kunnen we zelfs zeer complexe werkstukken met uiterste precisie vormgeven. Dankzij moderne CNC-machines met computergestuurde aanslagen kunnen we metaalplaten snel en nauwkeurig buigen, zowel in het matrijs- als het zwenkbuigproces.
Lasersnijden en kanten in één werkstap
Het kanten of buigen als afzonderlijke dienst of uitbesteding bieden wij momenteel NIET aan via ons online-portaal. Als u uw plaatmateriaal door Laserparts4you laat lasersnijden, kunt u het materiaal in dezelfde online bestelling direct laten kanten. Dit bespaart tijd, geld en ingewikkelde logistieke processen, en is bovendien beter voor het milieu.
Wat zijn nuttige tips voor een foutloze productie?
Om uw buigonderdelen te kunnen produceren, zijn er gereedschapgebonden grenswaarden die bij het ontwerp absoluut in overweging moeten worden genomen.
1. Minimale lengte van de buigarm
De minimale lengte van de buigarm hangt af van het benodigde ondergereedschap. Als de arm te kort is, kan de gewenste buiging niet worden gerealiseerd.
2. Maximale lengte van de buigschakel
Ook de maximale lengte van de buigschenkel is door het gereedschap beperkt. Als de buigschenkel te lang is of het U-profiel te smal, kan dit leiden tot botsingen met de stempel of andere machineonderdelen, wat een correcte buiging belemmert.
3. Boorgaten en uitsparingen
Bij het plaatsen van boorgaten of uitsparingen moet rekening worden gehouden met een voldoende afstand tot de buigkant (minimale afstand), omdat deze kan vervormen tijdens het buigen.
Wij raden de volgende minimale afstand aan: a = r + 2 × s (r = binnenradius, r moet minimaal de materiaalsterkte (s) bedragen).
4. Spanningsinsnijdingen
In sommige gevallen kan de minimale randafstand van een gat niet worden aangehouden. Om vervorming van boringen of uitsparingen dicht bij de buiging te voorkomen, kunnen spanningsinsnijdingen worden aangebracht.
5. Buigfreesink
Hoewel lasersnedes tegenwoordig extreem dun kunnen worden uitgevoerd, moet de snede in het CAD-bestand correct worden weergegeven. Om een foutloze productie te waarborgen, moet ervoor worden gezorgd dat de laserlijnen als buigfreessnede worden uitgevoerd. Een correcte buiging van uw werkstuk kan alleen plaatsvinden als u daarvoor een uitsparing in uw tekening voorziet. Een kleine afstand tussen de buigzones voorkomt bovendien dat het materiaal langs de snede scheurt, omdat kerfwerking wordt vermeden.
De door ons aanbevolen sleufbreedte bedraagt minimaal 1 mm met afgeronde hoeken. Gedetailleerde waarden en verdere nuttige informatie over constructie-eisen vindt u op de FAQ-pagina onder "Productie" of u kunt contact opnemen met onze klantenservice.
Ook complexe plaatbuigonderdelen zijn voor ons geen probleem.
Onze kantpersen tonen hun efficiëntie vooral bij complexere buigwerkzaamheden en kleinere oplages. Alle gangbare hoeken kunnen worden gebogen.
Door uw bestellingen op te slaan in uw persoonlijke account kunt u deze te allen tijde in het bestandsbeheer voor vervolgorders opnieuw oproepen. Dit zorgt voor identieke hoeken/buigingen en een productie zoals bij de eerste bestelling. Profiteer bovendien van talloze andere voordelen door u te registreren bij het online-portaal Laserparts4you. Door u aan te melden voor de nieuwsbrief mist u bovendien geen enkele actie en ontvangt u nuttige informatie over efficiënte en moderne plaatbewerking.